Един френски колеж в България (2003)

Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  
Описание
Ключови думи Българска история, История
Език български
Брой страници 252

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Роден в Шартр през 1954, Ален Фльори е професор по германистика в Орлеанския университет. Научните му интереси засягат Германия, Япония и България.

Един френски колеж в България ще представлява интерес далеч не само за католици, франкофони или пловдивчани. Защото, без съмнение, колежът Св. Августин има общонационално значение. Той е най-важното френско културно средище в страната ни, играе важна роля в подготовката на нашата интелигенция, има тесни връзки с Двореца, като по този начин се радва на значителен престиж и влияние. Заедно с това този френски колеж е нетипичен в много отношения. Само за няколко години той печели международно признание, успешно подслонявайки питомци от различни вери и националности. На фона на изобилните балкански примери за нетолерантост, този сполучил експеримент е гордост и ценна препоръка за България пред един свят, в който уважението към другия вече е ценност с основополагащо значение.

Книгата на проф. Фльори е не просто историята на едно учебно заведение, тя разказва съществена част от българската история. Това е научно изследване, направено с любов и умение. То е плод на многогодишни дирения - във Франция, в Италия и България.

Българската преса напълно заслужено подчерта четивността на тази книга, увлекателния й език и стил, което подтиква читателя да я прочете на един дъх.
ст. н. с. Илия Тодев, доктор на историческите науки
На корицата:
Духовият оркестър на Свети Августин посреща о. Еманюел Байи, 13 май, 1908
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^