Философия на масонството. Масонската концепция за човека (2004)

Философия на масонството. Масонската концепция за човека (2004)

Философия на масонството. Масонската концепция за човека (2004)

Описание
Ключови думи Религия
Брой страници 184

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

В тази книга Джулиано Ди Бернардо, един от най-именитите учени на Масонството, представя теоретично възстановяване на масонското мислене, което е изключително актуално в исторически момент като настоящия, в който е необходимо да се дадат на Масонството такива точни очертания, че то да не бъде обърквано с други възгледи, които нямат нищо общо с масонските идеали.
Замисълът на това изследване е да даде отговор на следните въпроси: Съществува ли философия на Масонството? Съществува ли масонска концепция за човека и за живота? В кои документи тази концепция намира своята кодификация?
Ди Бернардо показва много ясно и компетентно, че масонското виждане е подкрепено от точна практическа философия, обхващаща човека, неговата природа и целенасоченост. В хода на своята история масонската мисъл развива виждането си за човека, достигайки до прецизирането и кодифицирането на някои основни характеристики на този възглед, които в своята цялост съставят масонската концепция за човека, изразена от пет ключови понятия: Свобода, Толерантност, Братство, Трансцендентност, Тайна на посвещението.
Именно преплитането на тези понятия представлява идеалното наследство на масоните, което в хода на една дълга и многозначителна историческа традиция е кодифицирано в Конституциите на Андерсън, в Landmarks и в Декларации. Въпреки тяхното многообразие и трудно тълкувание, може да се обособи едно единно, ясно и трайно гледище.
Тази книга, преведена на основните чужди езици, е основа за формирането на поколения масони в много страни по света.
Джулиано Ди Бернардо е професор по философия на науката при Университета в Тренто, Италия. Почетен член на много Академии, между които и на Международната Академия по Философия на Науките. Автор на многобройни трудове по нормативна Логика и по Философия на хуманитарните науки, между които специално място заемат "Увод в логиката на нормативните системи", "Изследване на социалния свят", "Правила на социалната дейност". Посветен в Масонството през 1961 г.
Велик майстор на Великия Изток на Италия (1990 - 1993 г. ). Основател иВелик майстор на Великата регулярна ложа на Италия, единственото масонство в Италия, признато от Обединената Велика ложа на Англия (1993-2002 г. ).
Основава отново Великата ложа на Румъния (1993 г. ), Великата ложа на Молдова (1999 г. ), Великата ложа на Украйна (1999 г. ).
Участва в новото основаване на Великата ложа на Унгария, на Великата ложа на Чехословакия, на Великата ложа на Полша и на Великата ложа на Португалия. Удостоен е с най-високите масонски ордени.
Основава Международна Академия на Илюминатите, чийто президент е, със седалище - гр. Рим, Площад Испания.
Публикува също и "Възстановяване на Храма. Масонски проект за една нова утопия" (1966 г. ), преведена на основните езици в света.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^