Литература за 5. клас (ISBN: 9789541804667)

Литература за 5. клас (ISBN: 9789541804667)
Описание
Учебникът по литература е основан на традиционния за прогимназиалния курс на българското училище христоматиен принцип, който гарантира по-голяма близост в общуването с текста. За да се обогати образователната функция на учебника, без да се натоварва той със статии, които са присъщи на учебниците за горен курс, са въведени шест рубрики. Художественият текст и рубриките към него организират една завършена урочна единица.

Урочната дейност може да се разгърне, като се следват въпросите и задачите към всеки художествен текст. Те са подредени в логическа последователност, водят до извеждане замисъла на текста и на неговата художествена реализация, както и до изяснявянето на определени литературни термини, понятия и явления.

Останалите рубрики дават необходимите знания на петокласниците, за да възприемат и осмислят заложените в текстовете образи, картини, идеи и т. н. ; да затвърдят основното, което трябва да се помни за вид художествен текст, за дадено понятие, явление и др. ; да се прилага наученото и да се формират умения за създаване на устен и писмен текст. Всяко звено от учебника е динамично и логически обвързано с останалите, което определя и функционалния му характер.

Едни от рубриките са обвързани с въпросите и задачите слeд художествения текст, други – с четвърти раздел „Да можем добре да говорим и да пишем. Съществено достойнство на учебника е ясният, конкретен и точнен изказ на словото в урочните статии, при формулировката на въпросите и задачите и при поднасянето на информацията в отделните рубрики. Максимално съобразен с принципа за достъпност, той коректно извежда научната проблематика и целите на обучението.

Литературните тестове са отличават с възможност за самопроверка и самооценка. В този смисъл учебникът може да служи като самоучител на всеки ученик, като ръководство в работата на всеки учител и като справочник за всеки родител.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^