Мандарините (2011)

Мандарините (2011)
Описание
Ключови думи Литература, Роман
Език български
Брой страници 616

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Симон дьо Бовоар (1908–1986) е френска писателка, автор на 6 романа, повечето от които издадени в България. "Мандарините", получил наградата "Гонкур" за
1954 г. , е неоспоримият шедьовър на писателката, чието издаване запълва една с нищо неоправдана празнина. Симон дьо Бовоар е и философ с определен принос в теорията на екзистенциализма, автор на капиталния феминистки труд "Вторият пол". Тя е и политически ангажирана интелектуалка, която работи за идеите си
заедно с Жан-Пол Сартр, чийто живот споделя до смъртта си.

В Древен Китай мандарините са най-образованите и най-влиятелните цивилни и военни функционери на империята. Във Франция на Симон дьо Бовоар мандарините са представителите на най-елитната интелигенция, хората на духа, които задават дневния ред на обществото. Но дали след края на Вторатa световна война, в обстановката на кипеж и надежда, бързо заменена от противопоставянето нa двата новосъздадени политически блока в прословутата Студена война и от скандалните разкрития за съветския Гулаг, мандарините ще запазят ролята си? Дали ще осъществят мечтата си да възстановят страната си и да възвърнат достойнството й? Това е политическият фон на романа, който го превръща в широка историческа фреска на следвоенното време. На този фон се развиват събитията в живота на писателя Робер Дюбрьой и жена му - психоаналитичката Ан Дюбрьой, на дъщеря им Надин и на приятеля им журналист и писател Анри Перон. Робер е влиятелен ляв интелектуалец, който активно се занимава с политика, въпреки че постепенно губи илюзиите си; Анри е участвал в Съпротивата, издавал е нелегален вестник, пише книги, спи с Жозет и се опитва да не се занимава с политика; Надин е изгубила любимия си и се лекува, като прескача от легло в легло; Ан изживява една нова голяма любов в Америка… Всички те, заедно с приятелите и колегите си, образуват другата, по-важна и изключително завладяваща фреска на човешките отношения, на любовта, приятелството и омразата, в които няма нищо конюнктурно, в които читателят от всяко поколение може да се разпознае. Написан на прост и ясен език, без всякакви упражнения по стил, „Мандарините е забележителен роман, един от тези, които се появяват веднъж на много години и които е жалко да не бъдат прочетени.
(Смята се, че прототип на Дюбрьой е Жан-Пол Сартр, на Перон – Албер Камю, на Ан – самата Симон дьо Бовоар, а на американския й любовник – писателят Нелсън Олгрен. )
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^