Поетическото изкуствo, том 6 (2007)

Поетическото изкуствo, том 6 (2007)
Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  

Още оферти

Описание
Ключови думи Българска литература, Литература, Наука
Брой страници 242

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Встъпителна студия, коментар и превод от старогръцки – проф. д-р Александър Ничев.
Предговор
Аристотел от Стагира (384—322 г. пр. н. е. ) идва в Атина през 336 г. , т. е. седемнайсетгодишен, и постъпва във философската школа на Платон, в Академията. С Академията се свързва и неговата научна дейност в продължение на двайсетте години, които прекарва там. Какви са били отношенията му с Платон, не може да се каже с точност. Изглежда, че несъгласието на ученика с основни възгледи на учителя не лишило отношенията на двамата от обективност, приятелски тон и почтеност. Платон високо ценял ученика си, за него той бил умът на школата, а крилатата фраза –Amicus Plato, sed magis amica veritas възхожда към Никомаховата етика (I 4) на Аристотел. От 342 г. Стагиритът е възпитател на Александър Македонски. Когато през 335 г. се завръща в Атина, той основава своя философска школа — перипатетическата, просъществувала няколко века. От тази последна част от живота му (335—323 г. ) датират редица трактати, свързани с преподавателската му работа в Ликейона (Лицея). Към тях се отнася и съчинението За поетическото изкуство или Поетиката. По време то се намира вероятно между Политиката и Реториката.
Поетиката не принадлежи към съчиненията, които философът предназначил за широка публика. Тя задоволявала вътрешните нужди на перипатетическата школа. Това обяснява необичайната и форма и странната и съдба.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^