Реторика към Александър (2004)

Реторика към Александър (2004)
Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  
Описание
Ключови думи Философия, Религия
Брой страници 168

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Съчинението Реторика към Александър, приписвано на Аристотел, но по-вероятно принадлежащо на неговия ученик Анаксимен, е вторият по важност реторически трактат от гръцката античност след Реторика на Аристотел. Реторика към Александър се интересува най-вече от практическите инструменти на убедителността – доказателства, белези, мнения и т. н. , при това с оглед на една стилистична грижа, която и сама по себе си е достатъчна, за да направи речта убедителна или поне приемлива за слушателите. Съчинението представлява фиктивно писмо – то е адресирано до цар Александър Македонски, чийто учител е бил Аристотел.

Реторика към Александър има преди всичко характер на източник с правила за съставяне на текст, без значение кой е нейният адресат, и в общи линии не е съчинение, което интерпретира вече налични текстове – речи на каноничните оратори или стихове на епически, лирически и трагически поети, както това се прави например в също реторическия трактат За възвишеното на Лонгин, излязъл на български през 1985 г. В този смисъл Псевдо-Аристотеловот
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^