Стандарти и системи за управление (2012)

Описание
Ключови думиТехнология
Езикбългарски
Брой страници182
Тегло233

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Състояние: отлично
Издателство: Висше училище за агробизнес и развитие на регионите
Град на издаване: Велико Търново
Налични бройки: 1
Ширина: 145 мм
Височина: 200 мм
Дебелина: 11 мм
Корици: меки
Ключови думи: висше училище за агробизнес, развитие на регионите, стандарти и системи за управление

Предговор

Прилагането на международни стандарти за управление вече не е само престиж за организациите в България. Това е въпрос и на развитие в една среда, където се изисква доверие между партнъорите. В международните стандарти са обобщени най-добрите практики, използвани от водещи фирми в производството и услугите и те са реална цел за останалите, за да постигнат благоденствие за клиентите и за собствения си персонал.

В сравнение със страните с развити икономики, нашата страна изостава в прилагането на утвърдените в международните стандарти правила. Често, този факт се явява пречка при сключването на значими договорености, участието в престижни проекти, а от там и за придобиването на по-голяма принадена стойност. Пътят за преодоляването на пропуските в това отношение е последователно и систематично настоящите и бъдещите специалисти от всички области да познават изискванията на международните стандарти и възможностите за приложението им. Обучението в учебните заведения следва да отговори на тази потребност.

Във Виеше Училище по Агробизнес и Развитие на регионите съществува убеждението за предоставяне на студентите на най-актуалните знания, които да им бъдат от полза при реализацията си особено в областта на агробизнеса, туризма и устойчивото регионално развитие. Поради тази причина основните международни стандарти за системи за управление са предмет на учебния процес.

Настоящото учебно пособие няма амбицията да предложи конкретни решения за внедряване на системи за управление. То приковава вниманието към основните стандарти и най-общите регламенти, заложени в тях. Задачата му е да мотивира обучаемите за проявяване на по-траен интерес към управленските практики за подобряване на качеството на управлението, управлението на безопасността па храните, опазването па околната среда, постигането на здравословни и безопасни условия на труд, управлението на селскостопански ферми.

Пособието е предназначено за студентите от ВУАРР, но то може да се използва и от всички, които проявяват интерес към усъвършенстване на управлението в организациите, където се реализират.

*

Съдържание

Предговор... 5

Глава 1. Развитие на мисълта и практиката за управление на качеството - история и основни идеи, нови тенденции и инициативи за управление на качеството... 7

Глава 2. Технология на управлението - процесен подход... 29

Глава 3. Стандарти за управление на качеството. Принципи за управление на качеството. Основна терминология - БДС EN ISO 9000:2007 „Системи за управление на качеството. Основни принципи и речник... 45

Глава 4. Изисквания към системите за управление на качеството, съгласно БДС EN ISO 9001:2008... 62

Глава 5. Подобряване на системите за управление на качеството в съответствие с ISO 9004... 83

Глава 6. Въвеждане в безопасността на хранителните продукти. Международният стандарт ISO 22000:2005. Принципна система за управление в съответствие с ISO 22000:2005.100

Глава 7. Изисквания към организациите от хранителната верига за разработване и внедряване на система за управление безопасността на храните, съгласно ISO 22000:2005... 114

Глава 8. Изисквания към системите за управление на околната среда, съгласно ISO 14001:2004... 130

Глава 9. Изисквания към системите за управление на здравето и безопасността при работа, съгласно OHSAS 18001:2007.145

Глава 10. Управление на риска ... 164

**

За автора

Антон Дочев Ганчев е роден на 04.04. 1956 г. в гр. Велико Търново.

Завършил е ВНВУ „В. Левски - специалност „Педагогика и АОНСУ - „Организация и управление на социалните дейности. В продължение на 10 години е работил във Войските на Министерството на транспорта. От 1988 до 1999 г. е главен асистент във Виеше транспортно училище, преподава „Основи на управлението. Повече от девет години консултира фирми по международни стандарти. Разработил е и е внедрил Системи за управление на качеството в над 30 организации. От две години е асистент във ВУ „Земеделски колеж, а понастоящем във Виеше училище по Агробизнес и развитие на регионите.

Има издаден учебник „Основи на управлението 1997 г. иеучаствал в издаването на учебник „Полигология - 1996 г. Направил е над 15 публикации на международни и национални конференции.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^