Знанието за историята в българското възрожденско училище (2007)

Знанието за историята в българското възрожденско училище (2007)

Описание
Ключови думиАрхеология, История
Езикбългарски
Брой страници256

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Състояние: отлично
Издателство: Фабер
Град на издаване: Велико Търново
Налични бройки: 1
Ширина: 140 мм
Височина: 200 мм
Корици: меки
Ключови думи: Знанието за историята, българското възрожденско училище, Росица Ангелова, фабер,

Книгата се състои от две части. Първата има теоретичен характер и проследява функционирането на историческите знания във възрожденското училище, учебникарската книжнина и не на последно място – учителите по история – автори, преводачи, компилатори.

Втората част е опит да се реконструират историческото знание и учебникарска книжнина по история чрез отделни представители и ролята на град Шумен за утвърждаването на историята като учебен предмет.

Плод на близо десетгодишна изследователска работа, предлаганият труд е опит да възвърне самочувствието на учителите, които са били стожерите на националното ни самосъзнание, ваятели на духовно-нравствения облик на младото поколение, а с това първи очертават перспективите в развитието на държавата.

При съставянето на книгата е избран хронологичният принцип, който се оказва според нас най-сигурен критерий за обща систематизация на публикациите по история. Той не е релевантен по отоншение на ефективната реализация на изданията, тъй като фиксира само факта и датата на тяхната поява. От друга страна, по този показател разполагаме с цялата необходима информация и съставянето на изчерпателна класификация е напълно възможно. Хронологическата панорама осигурява видимост на интензивността и динамиката в производството на текстове по проблема. Отдавна установен факт е, че историите са сред любимите четива на възрожденската публика.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^