111 задачи за сравняване лица на равнини и фигури (2011)

111 задачи за сравняване лица на равнини и фигури (2011)

111 задачи за сравняване лица на равнини и фигури (2011)

от 6,00 лв 2 оферти
Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  
Описание
Ключови думиПедагогика
Езикбългарски
Брой страници64

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Помагалото е посветено на използването на три основни задачи, които дават възможност да се сравняват лицата на фигури от един и същи вид или на фигури от различни видове.
Изучаването на успоредните прави в 5. клас дава възможност да се дефинира понятието разстояние между успоредни прави. Разстоянието от върха на триъгълника до срещулежащата страна е височината в триъгълника, а разстоянието между две успоредни прави е дължината на отсечката, отсечена от перпендикулярната права на двете успоредни прави. Това дава възможност да се разгледа първата основна задача (ОЗ1. ) и да се направят редица нейни приложения.
Дефинирането на понятието медиана в триъгълник позволява да се направи изводът, че всяка медиана разделя разглеждания триъгълник на два равнолицеви триъгълника – втората основна задача (ОЗ2. ). Появата на среди на страните на дадена фигура в условието на задачата означава появата на една или повече медиани в появилите се триъгълници и възможност за прилагане на ОЗ2.
Изучаването на отношенията и пропорциите в 6. клас позволява да се разглеждат триъгълници с двойка равни височини и различни страни, към които са построени височините, или двойка равни страни и различни височини към тях. Така се появява третата основна задача (ОЗ3. ), която дава оценка за отношението на лицата на триъгълници. Като частен случай на нея може да се разгледа ОЗ2.
В ръководството е даден по един пример от всяка от основните задачи и са решени 111 задачи с прилагането на една или повече от основните задачи. По-голяма част от предложените задачи имат състезателен характер. След всяка задача, която е от състезание, са отбелязани състезанието, класът и годината на провеждане. Този вид задачи не се решават само с изучените формули и основните задачи, а се изисква съобразителност при комбинирането на всички знания, а често са необходими и допълнителни построения.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^