Още оферти

Описание
Ключови думиНовела, Роман
Езикбългарски
Брой страници200

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Тегло 0.200 кг

Яна Язова е литературният псевдоним на д-р Люба Тодорова Ганчева, даден ѝ от проф. Александър Балабанов. Родена е в Лом през 1912 г. , тъй като по това време баща ѝ е училищен инспектор в града. От първи до трети клас включително живее във Видин и учи в Народното първо-начално училище. След това се премества в Пловдив, където продължава образованието си. Голямата ѝ любов към град Пловдив я кара да го избере за място на първия си роман - \"Ана Дюлгерова\". През 1930 година Яна Язова завършва Първа девическа гимназия в София, а по-късно и славянска филология в Софийския университет. През 1938 г. специализира в Сорбоната.
Автор е на романите \"Александър Македонски\", \"Соления залив\", на трилогията \"Балкани\" и други. Писала е стихове, драми и произведения за деца. Проф. Александър Балабанов е голямата любов на Яна Язова. Той е нейн покровител, измисля псевдонима ѝ и почти целият период от творчеството ѝ преминава под напътствията му. Отношенията между двамата предизвикват обществен скандал поради 33-годишната разлика във възрастта им. Яна Язова умира при неизяснени обстоятелства през 1974 година.
Романът \"Ана Дюлгерова\" остава една от най-емблематичните ѝ творби. Сюжетът на книгата е пряко отражение на кризата в българското общество след края на Първата световна война. Действието се развива в Пловдив. Още в предговора четем редове за града, писани с такава любов и с толкова възторженост, каквито не се срещат често. В книгата има много автобиографични елементи, а част от проблемите, описани в нея, са особено актуални и днес.

Първият роман на Яна Язова излиза през 1936 г. , а след две години претърпява второ издание. Преиздаването му сега не е само акт на възкресяване на един текст или реверанс към авторката. Конфликтите в романа са живи и днес.
Сантименталният на пръв поглед сюжет на \"Ана Дюлгерова\" крие неочаквани изненади за читателя, пък и му помага по-неусетно да вникне в тревожното чувство на неудовлетвореност, което, за жалост, и днес е определящо. Само че сега много от връстниците на Ана Дюлгерова предпочитат да напуснат страната, вместо да постъпват като нея, или да се борят за промяна. Яна Язова убедително поставя най-опасната диагноза: когато народът е толкова уморен, че няма сила да направи решителната крачка, пада в краката на всеки нов измамник, представящ се за Месия.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^