Анини приказки (ISBN: 9789542928041)

Анини приказки (ISBN: 9789542928041)
Описание
Ключови думиДетски, Литература
Брой страници160

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

написани от Стефан Цанев
нарисувани от Климент Денчев

Деца, деца, не спете!
Иначе ще порастете!
Ще станете големи и намръщени.
А няма връщане,
а няма връщане...

Защо е любопитно? Първият любопитен въпрос, който веднага възниква е защо трябва да бъдат преиздавани тези приказки, след като преди близо 40 години вече са видели бял свят? Защото тази книга е едно от най-качествените неща, които е сътворил авторът, който по безспорен начин успява да съчетае социалната метафоричност и приказния сказ, да разбуни фантазията на детското у децата и у техните родители. Вторият любопитен въпрос, който възниква е: защо илюстрациите са толкова различни от тези, които познаваме от днешните анимационни филмчета и от книжките с картинки тип Уолт Дисни? Защото някогашното издание е придружено от рисунките на незабравимия Климент Денчев – бате Климбо. Актьорът-художник импровизирано е илюстрирал първата книга, което я прави оригинална и неповторима. Третият \"любопитко\" е: какво е посланието, нали всяка книга има послание към читателя? Не става дума за носталгия, а за много сполучлив опит за художествен пробив в много крехкия, но защитен с безапелационна искреност свят на детската психология. Днес децата са други, предпочитат да куфеят в космоса на интернет, но мрежата не трябва да остава единственият начин за тяхното ограмотяване, възпитание и изграждане на устойчиви морални критерии.

Стефан Цанев е роден на 7 август 1936 г. Завършва русенската Математическа гимназия и журналистика в Софийския университет, следва 2 години право, а през 1960-1965 учи драматургия в Московския киноинститут. Автор е на стихове, драми, публицистика и проза, както и на стихове и пиеси за деца. След събитията в Чехословакия 1968 г. свалят от печат стихосбирката му \"Парапети\", до 1976 г. има забрана да се печатат негови стихове. През 1984 г. , заради спектакъла му \"Любовни булеварди\", забранен лично от Тодор Живков, е уволнен от театър \"София\" без право да работи в столицата. Изпратен е на работа в Пловдивския театър, а в София се завръща чак след 1990 г. Стиховете му са превеждани на всички европейски езици, както и на китайски, монголски и иврит, а пиесите му (\"Сократ\", \"Жанна д`Арк\") са играни в Париж, Гренобъл, Бордо, Атина, Монреал, Петербург, Лайпциг, Висбаден, Варшава, Краков, Прага, Гьотеборг (Швеция), Будапеща, Киев, Москва, Питсбърг (САЩ), Вилнюс, Братислава, Никозия, Букурещ, Гюргево, Хага, Измир, Истанбул и др.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^