Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  

Още оферти

Описание
Ключови думиНаука, Социология
Езикбългарски
Брой страници758

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Книгата „Архивология" е първата книга с текстове на Иван Богданов (1910-1992). появяваща се след неговата кончина, без самият гой да я е подготвил за публикува-не в този й вид. Замислен като издателски проект около честването на 100-годишнината от рождението му, този сборник се оформи в Центъра за документи и архивни фондове на НБУ трудно и бавно заради наложили се няколкогодишни проучвания на документи от различни архивохранилища в България. За разлика от досегашните посмъртни издания, депозирани от автора им в различни издателства и отпечатани скоро след смъртта му (Енциклопедичен речник на литературните термини. Петър Берон, 1993; Словото утеха и тревога: Студии, обрат, полемика. Наука и изкуство, 1993; Синовете на вдовицата. Масонство и масони. У И „Св. Кл. Охридски", 1994), или пък преиздания на емблематични негови книги (Българска литературна периодика. Литературен форум. 1995; Тринадесет века българска литература. Т. 1-2. АН „Проф. Марин Дринов", 1999-2000; Между примирието и мира. Балкани, 2000; Български писатели: трагикомична случки. Планета-3, 2000; Стоян Михайловски поет, трибун, мислител. НБУ, 2010), тук в основата стоят ръкописи, някои от които са били подготвени за печат от Богданов, но поради различни причини не са публикувани досега.

Книгата събира осемнадесет текста, писани от Иван Богданов Генчев между 1939 и 1951 г. и свързани с различни аспекти на работата с исторически извори. Малка част от тях са публикувани от самия Богданов, други са обнародвани след кончината му от изследователи на неговото архивно наследство през последните двадесет години, а трета група се състои от текстове, показани в цялост за пръв път тук. Един от тях дава и заглавието на сборника - „Архивология". Макар и недовършен от Богданов, този труд, замислен в две части („Архивознание" и „Архивистика"), представлява резултат от 10-годишни интензивни издирвания и писане в търсене на теоретични и практически решения на множеството проблеми при опазването и използването на документалното наследство на България. Началото на заниманията на Богданов с подобна проблематика е представено от друг основен за този сборник ръкопис, озаглавен „Археография", който е предаден в пълнота според първоначалната му подредба също за първи път.

Така оформен, този корпус от текстове представя Иван Богданов като архивист - характеристика, машинално и безкритично приписвана и преповтаряна в биографичните бележки за него през годините. Очертава го и като един от първите в България, направили своите опити в територията на архивната наука и архивното законодателство. Понеже повечето текстове са малко познати в научните среди, сред учещите архивистика и практикуващите архивисти, те логично се явяват нова база за допълнителни проучвания относно историята на архивного дело в страната ни, а спрямо всеобхватната деятелност на Иван Богданов - като още един щрих, чиято значимост може да бъде подлагана на бъдещи преценки.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^