Балканска Европа (ISBN: 9789545294167)

Описание
Ключови думиИстория
Брой страници198

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Казват, че Балканите произвеждат повече история, отколкото могат да консумират. Ако „произвеждане на история\" означавамултиплицира не на преврати,
революции, войни, нашествия, изселвания и т. н. , то под „консумиране на история\" се разбира да прекрачиш отвъд личното или семейно преживяване, като превърнеш грубата материя на паметта В исторически дискурс.

От XIX век насам балканските историци действат не толкова като учени, колкото като национални апологети, които системно се стремят да доказват правото дело на своя народ през вековете. Политическите перипетии често им налагат официалната историческа трактовка. Художниците и творците, подобно на историците, също са мобилизирани в защита на националната кауза.

По наше дълбоко убеждение, историкът, който работи обективно и хладнокръвно независимо от естеството на фактите допринася за делото на разбирателството, тоест на мира. Настоящият труд с всичките си несъвършенства се стреми да допринесе за отправянето на по-безпристрастен и по-братски поглед към балканска Европа.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^