Балканските войни 1912-1913 г. Памет и история (2012)

Балканските войни 1912-1913 г. Памет и история (2012)

от 20,90 лв 3 оферти
Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  
Описание
Ключови думиБългарска история, История
Езикбългарски
Брой страници520
Тегло1345

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

"Нашият народ само 36 години се бе радвал на мир и свобода и бе ги обикнал и оценил достойно. Прогресът, който бе направил през краткия свободен живот, го бе научил на ценния урок - че само мирното съществувание на една нация й донася благоденствие, щастие и напредък. Собственото благоденствие не тури кръст на желанието му да види братята отвъд Рила и Родопите свободни като себе си. Настъпи часът, когато трябваше да се обяви война за свободата на тия братя.
Навсякъде се викаше: "Стига вече търпение! Часът за борба настана". /Недко Каблешков/

Книгата съдържа текстове на 30 автори, своевременно обнародвали или оставили в ръкопис спомени за Балканските войни. Идеята на съставителите е чрез публикуването на малко познати или напълно неизвестни свидетелства, удостоверяващи историческа памет, да се разкрият многобройните очертания на войната - от политическите, дипломатическите и военните до частните, всекидневните и менталните. В премислената подредба на съдържанието се очертават групите разкази на политици и дипломати, на генерали и публицисти, задочният спор между които неизбежно и до днес подхранва полемики в историографията. Интересни и посвоему значими за бъдещите научни изследвания са наблюденията и преживяванията на фронтови началници, санитарни инспектори, лекари, войници и доброволци. Техните записки, изпълнени с факти от военното всекидневие, подсещат за все още неизучени от българската историография аспекти на войните.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^