Бартълби, ‭ ‬писарят/ Били Бъд (2013)

Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  

Още оферти

Описание
Ключови думиЛитература, Новела
Езикбългарски
Брой страници222

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

„‬Бартълби, ‭ ‬писарят‭ ‬е не просто един от най-прочутите текстове на Мелвил. ‭ ‬Той е подреждан сред най-забележителните разкази в цялата американска литература, ‭ ‬сред най-знаменателните в цялата световна, ‭ ‬пръв кълн на модернизма, ‭ ‬скъп текст и за постмодернизма.

‭Според любопитна история Мелвил бил помолен да напише разказ. ‭ ‬Той замислил историята за Агата, ‭ ‬която дълги години чакала вест от заминалия си съпруг, ‭ ‬докато накрая пощенската кутия се разпаднала. ‭ ‬Неполучените писма станали център на историята, ‭ ‬която Мелвил така и не дописал, ‭ ‬но‭ ‬пък ги‭ „‬пренесъл‭ ‬по тъжно изящния си начин в края на‭ „‬Бартълби‭…
Историята за човека, ‭ ‬който по чуден начин трогва и обърква, ‭ ‬е деликатна за четене, ‭ ‬лесна за усещане, ‭ ‬трудна за забравяне. ‭ „‬Бартълби‭ ‬подсказва странни въпроси. ‭ ‬Да не би да се окаже, ‭ ‬че за да сме човеци, ‭ ‬по-важни са някои свръхпарадоксални наши черти‭? ‬Че по-важна е самотата, ‭ ‬а не заедността‭? ‬Че по-важно е да предпочетем да НЕ‭?‬...
‭ ‬Обожаван от читателите си, ‭ „‬Бартълби‭ ‬неуморно е атакуван от интерпретатори от всякакви полета. ‭ ‬Издателят, ‭ ‬следвайки идеята си, ‭ ‬че книгите могат да се обединяват в минисерии според откликването помежду им, ‭ ‬се надява не след дълго да представи на публиката два брилянтни текста на Жил Дельоз и Джорджо Агамбен, ‭ ‬които в нещо като‭ ‬метакнижка размишляват по два от многото възможни начини над‭ ‬книжката за Бартълби.

‭***

Били Бъд‭ – ‬историята за съвършения Моряк-хубавец и за духа, ‭ ‬който пребивава в него и гледа през небесносините му очи, ‭ ‬за неговата простота, ‭ ‬невинност/вина и смърт, ‭ ‬за виолетовата страст на Клагарт и за благия разум на звездния капитан Виър‭ – ‬именно тази история е призната за втората по значимост творба на Мелвил‭ (‬след‭ ‬Моби Дик‭)‬. ‭ ‬Тя е писана дълго, ‭ ‬публикувана е посмъртно и веднага встъпва в канона шедьоври не просто на американската, ‭ ‬но и на англоезичната литература. ‭ ‬Мнозина я смятат за една от най-възхитителните новели, ‭ ‬писани някога в западната култура.

Създаването й не е било възнамерявано и всъщност тръгва от‭ ‬написването на една балада‭ – ‬онази, ‭ ‬която сега откриваме в края на книгата. ‭ ‬Мелвил се заема да съчини обяснителна бележка към стиховете, ‭ ‬но това се превръща в зародиша на процес, ‭ ‬който ще го отведе до стотици страници‭ – ‬книга, ‭ ‬над която той работи през последните години от живота си. ‭ ‬Историята на публикуването й е дълга, ‭ ‬изследователите спорят по различни места в нея, ‭ ‬съществени или несъществени за удоволствието на читателя. ‭ ‬По-важното е, ‭ ‬че можем да разполагаме с този текст и да се наслаждаваме на онези бистри или мътни морета от бледа ярост и нюанси на меки копнежи, ‭ ‬към които ни води той‭…
Десетилетия наред многозначителната и красива новела, ‭ ‬впрочем бодливо предизвикателство за всеки превод, ‭ ‬неспирно бива четена и човъркана за отваряне с различни‭ „‬тълкувателски ключове‭ ‬от литературни критици, ‭ ‬философи, ‭ ‬културолози, ‭ ‬историци, ‭ ‬дори прависти, ‭ ‬без да броим филмиранията, ‭ ‬театралните постановки, ‭ ‬операта на Б. ‭ ‬Бритън‭… ‬Един от най-любопитните е прочитът, ‭ ‬който предлага Ив Козофски-Седжуик‭ (‬в книгата си‭ ‬Епистемология на прикритостта‭) – ‬да четем магнетичния‭ ‬Били Бъд в режима на темите забранени/позволени желания, ‭ ‬като всеки импулс на персонаж в книгата, ‭ ‬който би могъл да се нарече желание, ‭ ‬да видим и като хомосексуално желание, ‭ ‬а така‭ – ‬да отправяме към‭ ‬Били Бъд‭ ‬всички наши парализиращи културни питания относно възможността желанието да поеме във всякакви посоки.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^