Близостта на разстоянията (2004)

Близостта на разстоянията (2004)
Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  
Описание
Ключови думиЕтнография, фолклор, Публицистика
Езикбългарски
Брой страници174

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Настоящото изследване е опит да се анализират параметрите на взаимодействие между възрожденската критика, периодичния печат, проблемите на театъра и драмата на фона на културните процеси от предосвобожденска България до първото десетилетие на XX век. Дългият и стръмен път през годините откроява последствията от вековната изолация, мъчителното преодоляване на културната изостаналост, на ужасяващата неграмотност, на затвореното домашно пространство. Преоценката на утвърдените нравствени стойности, благотворното влияние на чуждата художествена словесност, постоянно разширяващият се тематичен диапазон, навременният отклик на значими обществени процеси и явления превръщат постепенно периодичния печат в неотменна културна необходимост в битието на българина. В тази сложна, неритмична комуникация между субект - обект рефлектират промените в социума, предизвикани от политическите сътресения и консервативния морален кодекс. В процеса на формирането на литературната критика присъства и енциклопедизмът на Възраждането, и професионалната безпомощност, и откровеното, смущаващо незнание, което съжителства с академичния стил и стремежа към разкрепостяване на тесния духовен кръгозор. Сред тази панорама на неравномерно обществено развитие театърът и драмата търсят не само своето място, но и своя облик като неделима част от културната ни история. Дискусията "за и против" театъра оцветява със своя балкански колорит страниците на предосвобожденските вестници и списания, очертавайки различията във възгледите и възприятията на критиката.
Конфронтацията между "старите" и "младите" в търсенето на нова културна самоличност в метафоричен план изразява преоценката на стойностите, пренареждането на срутените опори, визията за европеизация, което от своя страна променя и облика на периодичния печат, и съжденията на критика. Докато "старите" емоционално и носталгично отбраняват територията на домашните ценности, "младите", между списание "Мисъл" и периодичния печат, между "нашето" и "чуждото" изразяват всъщност противоречията във възгледите и идеите в процеса на смяната на поколенията.
В синорите на противоречие и близост, на несъгласие и приемственост рефлектират и проблемите в развитието и комуникацията на периодичния печат, литературата и театралната критика.
Калина С. Русакиева
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^