Болести по пчелите (2004)

Болести по пчелите (2004)
Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  

Още оферти

Описание
Ключови думиСамоучител, Селско стопанство
Езикбългарски
Брой страници158

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

"Медоносната пчела има своето утвърдено място в равновесието на природата като най-важен опрашител на дивите и културните растения. Но тя изпълнява важна роля и в областта на естественото хранене и природолечението в производството на продукти като мед, цветен прашец, желе роял и прополис. Тази задача могат да изпълнят само здрави пчели и здраво пчелно семейство.
Една книга за болестите по пчелите би се занимавала основно с такива болести, които са от значение за цялото семейство, тъй като медоносната пчела може да оцелее само в социалното съобщество, семейството е организмът, който трябва да бъде запазен; отделната пчела е само един член във функционалната организация на свръхорганизма, подобно на тъканта при висшите живи същества.
Необходима е постоянна актуализация при избора на концепциите за профилактика и борба с болестите. При това най-добрата защита е чрез профилактика. Тук особено значение имат условията на околната среда и на отглеждането, защото пчелите биват засегнати най-често от т. нар. фактории болести, чието настъпване и протичане зависят до голяма степен от външни фактори.
Във връзка с това се предлагат различни биологични методи за борба. И не на последно място поради високата чувствителност на пчелните продукти само в краен случай може да се прилагат медикаменти и други химични средства за лечение. Избягването на лекарства означава по-голям разход на време, но това не трябва да има първостепенно значение за пчеларя.
Тази книга е насочена както към опитния пчелар, така и към начинаещия. За да бъде разбираема и за непосветените, съм избягвал, доколкото е възможно, пчеларските термини. Другата цел беше книгата да се възприема като максимално ясна, така че да не се налага използването на други книги, което наложи обща част в началото, насочена главно към начинаещите. "

Волфганг Ритер Фрайбург, есента на 1993 г.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^