Броеница от небивалици (2006)

Броеница от небивалици (2006)
Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  
Описание
Ключови думиФилософия, Литература, Новела, Роман
Езикбългарски
Брой страници160

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Гротеските на Емануел Икономов са плод на дълбоката му, съдбовна връзка с тежненията на епохата, с онези неволи, които тровят делниците ни. Белетристът като истински чародей, който никога не се задоволява с едноплановост, успява да превърне всички на пръв поглед злобо¬дневни проблеми в нещо далеч по-значително, да ги свърже с размисъл за своеобразието на човешките характери. Той съвършено владее изкуството на абсурда, на небивалицата, успява да опакова идеите си в най-разнообразни фабули, да осъществява контакти с извънземни, да изпраща героите си в далечни експедиции, да ги поставя пред изключителни предизвикателства.
От съществено значение е художественото майсторство на автора. Той създава елегантни, изпълнени с тънка ирония фрази, разчитането на които изисква известно интелектуално усилие. Няма я така характерната за масовото четиво „първосигналност\", няма ги произнесените с високомерие нравствени присъди. До важните изводи се достига след сериозен размисъл, при това щастливо съчетан с искрящ хумор.

Георги Цанков

Гротеските на Емануел Икономов съставят друг образ на нашата действителност, видяна и преценена откъм нейната комична страна. Темата за несъвършенствата на цивилизацията ни, често явяваща се в творчеството на Икономов, „се прелива\" в ярка сатирична форма, която преобразява „сериозната\" тревога в смях през сълзи.
С прецизната си изобретателност авторът конструира сюжети, които сякаш са „прекопирани\" от действителността. Само човек, седял дълго пред белия лист, знае как трудно се постига тази „автентичност\". Изисква се фантастична наблюдателност и Икономов я притежава, за да се представи „лицето\" с най-характерните си черти и да се превърне в художествен образ. В обрисовката на героите почти няма преувеличение, те са нахвърлени с вдъхновение от натура и като че ли повече им подхожда подзаглавие в стила на Дядовазовите „драски и шарки\". Което пък подсказва, че вре¬мената не са се променили особено и безумията в живота пак предизвикват талантливата ръка да ги опише.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^