Българи и араби (2003)

Българи и араби (2003)
Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  

Още оферти

Описание
Ключови думиБългарска история, История
Езикбългарски
Брой страници168

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

ПРОЕКТЪТ БЪЛГАРИТЕ И ДРУГИТЕ

ТАНГРА ТанНакРа ОБЩОБЪЛГАРСКА ФОНДАЦИЯ и ЦЕНТЪРЪТ ЗА ИЗСЛЕДВАНИЯ НА БЪЛГАРИТЕ към нея трета година осъществяват издателски проект по тази формула. През 2000 и 2001 г. той бе защитен с проучвания на редица автори върху отношенията между Българи и Евреи и между Българи и Арменци.
За разлика от някои традиционни и модерни гледни точки към другите проектът се основава на възгледа, че това сме ние, в изменена обстановка и културно-историческа среда. Такъв подход не е натоварен с характеристиките на многобройните видове памет и особено с т. нар. етническа памет и на тяхната роля в социалноактивното поведение на народи и нации. Историческата памет, която е и познание, възпроизвежда крайната цел на човешкото съществуване и на интелектуалния и нравствен напредък. Тази цел е историческото добро.
Доброто, при това тълкуване, е идеал, който е заложен в дълбоките пластове за човешкия стремеж към благородство и съвършенство. За съжаление, тези ресурси, практически неизчерпаеми, много често са потискани от идеологии и от наложени обстоятелства. Затова всяко завръщане към пълноценността на съвместния живот на народите е възкресяване на стари, но позабравени добродетели, и създаване на нови. Такъв е сигурният залог за партньорството във всеки момент на неговото добронамерено осъществяване. В хода на многовековното протичане на взаимодействените контакти историческото добро се проявява като взаимно обогатяване на културите.
Изучаването на българо-арабските връзки и взаимни сближавания съдържа този урок. Неговото ново усвояване се извършва в подходящото време на обединяването на Европа и на интегративните процеси в целия свят.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^