Българи, италианци, Ватикана / Bulgari, Italiani, Vaticano (ISBN: 9789543780358)

Българи, италианци, Ватикана / Bulgari, Italiani, Vaticano (ISBN: 9789543780358)

от 48,00 лв 2 оферти
Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  
Описание
Ключови думиИстория, Енциклопедия, Политика
Езикбългарски
Брой страници152
Тегло987

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

ТАНГРА ТанНакРа ОБЩОБЪЛГАРСКА ФОНДАЦИЯ и ЦЕНТЪРЪТ ЗА ИЗСЛЕДВАНИЯ НА БЪЛГАРИТЕ към нея трета година осъществяват издателски проект по тази формула. През 2000 и 2001 г. той бе защитен с проучвания на редица автори върху отношенията между Българи и Евреи и между Българи и Арменци. За разлика от някои традиционни и модерни гледни точки към другите проектът се основава на възгледа, че те това сме ние, в изменена обстановка и културно-историческа среда. Такъв подход не е натоварен с характеристиките на многобройните видове памет и особено с т. нар. етническа памет и на тяхната роля в социалноактивното поведение на народи и нации. Историческата памет, която е и познание, възпроизвежда крайната цел на човешкото съществуване и на интелектуалния и нравствен напредък. Тази цел е историческото добро. Доброто, при това тълкуване, е идеал, който е заложен в дълбоките пластове за човешкия стремеж към благородство и съвършенство. За съжаление, тези ресурси, практически неизчерпаеми, много често са потискани от идеологии и от наложени обстоятелства. Затова всяко завръщане към пълноценността на съвместния живот на народите е възкресяване на стари, но позабравени добродетели и създаване на нови. Такъв е сигурният залог за партньорството във всеки момент на неговото добронамерено осъществяване. В хода на многовековното протичане на взаимодействените
контакти историческото добро се проявява като взаимно обогатяване на културите. Изучаването на българо-италианските и българо-ватиканските връзки и взаимни сближавания съдържа този урок. Неговото ново усвояване се извършва в подходящото време на годините на обединяването на Европа и на интегративните процеси в целия свят. В съответствие с изворите, с които авторите разполагат и използват, както и в стила на динамиката на отношенията между двата народа и трите страни, книгата, за разлика от предишните издания, е построена по взаимно допълващи се начини на изложение. Единият от тях е РАЗКАЗЪТ, написан от Божидар Димитров.
Другият е ПРИПОМНЯНЕТО, написано от Пламен Павлов и Асен Марчевски.
Така повествованието се прекъсва, за да се откроят събития и хора.
Поради дългогодишния научен интерес към българо-италианските и българоватиканските отношения към книгата са прибавени подбрана библиография и хронологическа таблица, съставени от Георги Владимиров.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^