България ХХ век: Хроника (ISBN: 9789549308266)

България ХХ век: Хроника (ISBN: 9789549308266)

България ХХ век: Хроника (ISBN: 9789549308266)

от 22,41 лв 4 оферти
Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  

Още оферти

Описание
Ключови думиЕнциклопедия
Езикбългарски

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Началото на XXI в. е добър повод за поглед назад към отминалото столетие. В световен мащаб трудно могат да се обхванат случилите се през него събития. Предлаганата на читателя "Хроника" има по-скромна задача - да очертае само някои от основните моменти в развитието на България през този отрязък от време. Тя включва събития от различни сфери на общественополитическ ия, икономическия и културния живот на страната. Някои от фактите са любопитни, други - не. Всички те обаче са показателни за облика на времето си.
През XX в. България извървява сложен и противоречив път. За повечето исторически дати, особено след края на Втората световна война и през последното десетилетие на века, оценките в немалко случаи са не само нееднозначни, но дори и диаметрално противоположни. Независимо от това те са факти, които никой не може да отрече.

"Хрониката" е история и не е. В нея няма анализи, разсъждения, изводи. Те се оставят за читателя. Той ще открие факти, за които не е подозирал, и вероятно ще остане разочарован, че не намира събития, за които си спомня. В този смисъл изданието няма претенции за изчерпателност. При поднасянето на фактите авторите са се стремили да подберат онези събития от миналото на България, които са оставили по-трайна диря в новата история на страната.
С малки изключения "Хрониката", замислена като събитиен справочник, не съдържа биографични данни за личности. Авторите си дават сметка, че това я прави непълна. Включените в нея дати, свързани с личности, са по-скоро събитие с обществено значение, отколкото биографски факт.
За съставянето на справочника са използвани първоизточници, стенографски протоколи на Народното събрание, "Държавен вестник", монографии, мемоари, общи и отраслови енциклопедии и справочници, бюлетини на Българската телеграфна агенция, периодичният печат.
Човек рядко си дава сметка за събитията във времето, през което живее. След години паметта изневерява и случилото се избледнява. Така поколенията се лишават от познание за миналото и губят възможността да съпоставят, да анализират, да се учат от доброто и злото, останало зад тях. Целта на "Хрониката" е да "запомни" във времето важни за България събития и факти, които не трябва да се забравят най-малко заради поуките, които носят за бъдещето.
Авторите
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^