Българската авиация през Студената война (2011)

Българската авиация през Студената война (2011)

Българската авиация през Студената война (2011)

от 13,50 лв 3 оферти
Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  
Описание
Ключови думиТехнология, Военна история
Езикбългарски
Брой страници344

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Изправена пред южния фланг на НАТО и разположена насред традиционно размирните Балкани, през Студената война България разви мощни въоръжени сили. А тъй като този период бележи изпъкването на авиацията като първостепенен, стратегически род войска в световен мащаб, българската авиация най-релефно показва това развитие. И това се отнася не само за българската военна авиация, но за българската авиация като цяло: учебни заведения, личен състав, въздушни сили, както и за селскостопанска и лека авиация, авиокомпании, летища, съоръжения, самолетостроителни и ремонтни заводи, аероклубове, както и обществена готовност за жертване на средста, усилия и животи за целта.
През почти целия перод на Студена война България и авиацията й бяха пренебрегвани от булчинти еизяви на световните военни анализатори. Сега с отварянето на архивите излиза, че и тайните служби на Запада, които би следвало да са по-добре осведомени от анализаторите - журналисти и публицисти, отначало имат не без основание неглижирани оценки. От средата на 70-те години те бързо "проглеждат" истината за мощта на българската авиация. Тази продължителна неосведоменост бе добре дошла за тогавашната българска държава и военните й през Студената война - всичко за въоръжените сили бе не просто тайна, а тайна, издигната в култ. Настоящата студия е първата, която прави реалистичен сравнителен обзор на авиациите на България и съседките й от НАТО през Студената война. Повечето снимки и данни излизат на бял свят за първи път.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^