Българската одисея на Весна Парун (2016)

Българската одисея на Весна Парун (2016)

от 9,00 лв 5 оферти

Още оферти

Описание
Ключови думиКритика, Литература
Езикбългарски
Брой страници96

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Това е една история отпреди половин век, история за любов и свобода, която едва днес разчитаме в цялата й дълбочина.

Първата част на книгата е драматична хроника на 60-те години на ХХ век, разкрита през „романа в писма на хърватската класичка Весна Парун и българския актьор Вели Чаушев. Интимният сюжет от писмата им от 1963–1965 – до последното 30 години по-късно, е поставен в глобалния контекст на времето: „измамната свобода на 1962 и последвалата през 1963 г. Студена война с тягостното й отражение върху културните процеси и междудържавните отношения. Не е премълчан фактът, че Весна Парун е принудена да напусне България през 1967. Приятелствата на голямата хърватка с дисидентски настроени писатели като Радой Ралин и Блага Димитрова, интересът й към поета-самоубиец Пеньо Пенев, към „майсторите на страданието Яворов и Ясенов, свидетелстват за нейния свободолюбив и опозиционен на тоталитаризма дух. Такава е Весна и в личния си живот, в избора си да живее необвързано и волно. Интимните ù писма изграждат нейния сложен и многоцветен портрет – толкова талантливо, колкото и световноизвестното й творчество.

Втората част включва стихове, есета и пътеписи на Весна Парун, посветени на България, която тя мисли като своя втора родина. Овладяла богатствата на езика ни, тя превежда десетки български поети – от символистите до съвременниците. Модерната й естетика безспорно е повлияла върху новаторски настроените ни творци, неслучайно тя също е превеждана от цял „екип съмишленици. В книгата ще откриете факсимилета от нейните писма, богат снимков материал, две авторски рисунки, подарени на български приятели.

Катя Зографова
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^