Българската партийна система: групиране и структуриране на партийните предпочитания 1990-2009 (2011)

Българската партийна система: групиране и структуриране на партийните предпочитания 1990-2009 (2011)

Българската партийна система: групиране и структуриране на партийните предпочитания 1990-2009 (2011)

от 10,00 лв 2 оферти
Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  
Описание
Ключови думиПолитика, Социология
Езикбългарски
Брой страници214

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

МИЛЕН ЛЮБЕНОВ е главен асистент в катедра „Политология" на СУ „Св. Климент Охридски", доктор по политология. Води курсовете по политически партии и движения, партийни фамилии и системи, българската партийна система. Научните му интереси са в областта на политическите партии и партийните системи, електоралното поведение, българската политика. Специализирал е европейски партийни системи в
Холандия (2006). Член е на постоянната група по политически партии към Европейския консорииум за политически изследвания (ECPR). От 2007 г. е секретар на списание "Политически изследвания". Редактор и съставител на книгата "Българската политология пред предизвикателствата на времето".
Книгата представлява емпирично изследване на факторите, които способстват групирането и структурирането на партийните предпочитания в България, като е поставен акцент върху мотивацията, основанията и причините за един или друг политически и/или партиен избор, който правят гражданите. В основата на книгата е теорията за кливиджите. Авторът разграничава две относително различни по характер партийни системи в периода 1990-2009 г. Партийната система на прехода се основава на отношението към миналото и противопоставянето комунизъм - антикомунизъм. След изчерпването на този кливидж партийната система в страната се дезинтегрира и авторът твърди, че липсата на системност е основна характеристика на партийната система след 2001 г. Книгата разкрива причините за слабата институционализация на политическите партии и партийната система в България. Те са разгледани в по-общия контекст на кризата на представителните функции на партиите и засилването на популизма в съвременните европейски демокрации.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^