Българската поезия от 40-50-те г. на XIX век. Роли на субекта (2012)

Българската поезия от 40-50-те г. на XIX век. Роли на субекта (2012)

Българската поезия от 40-50-те г. на XIX век. Роли на субекта (2012)

от 10,80 лв 6 оферти
Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  

Още оферти

Описание
Ключови думиБългарска литература, Критика, Литература
Езикбългарски
Брой страници340

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Анна Алексиева е завършила българска филология в Софийския университет. Защитила е докторат върху възрожденската поезия в Института за литература към БАН, където работи като главен асистент. Научните й интереси са в областта на българската литература от XIX век, културните трансмисии, литературния канон, маргиналните автори и текстове, въпросите на идентичността, идеологията, националните символи, културната интимност.
Кога започва селектирането на корпуса от канонични текстове, структурирането на „високо\" и „ниско\" литературно пространство? Защо една съществена част от стихотворенията на 40-те и 50-те години на XIX век се оказва обвързана с етикета на лошия вкус и поетическото бездарие?
Този текст се опита да доуплътни образа на периода, наречен Българско възраждане, допускайки, че в неговите предели има място както за храбри мустакати типове с оръжие в ръка, така и за по-семпли персони - любовници, хедонисти, „еволюционисти\". Тяхното преимущество вероятно е тъкмо в невъзможността да се превърнат в национални митове.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^