Български имена и традиции (2006)

Български имена и традиции (2006)
Описание
Ключови думиЕтнография, фолклор, Езотерия, История, Религия
Брой страници368
Тегло600

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Пълен български именник и свързаните с него обичаи и ритуали е събрала в книгата си Български имена и традиции авторката Лилия Старева. Какво е за българина името - магия, орис, съдба? На кого кръщава децата си, какъв закрилник избира за тях - светец, прародител, словесно заклинание? Как е образувана нашата именна система, как се възприемат чуждите имена и какво означават те? Какво послание носят имената на езическа Елада и на канонизираните от православната църква светци? Какви символи и магически ритуали съдържа великото тайнство, наречено кръщение, и как да ги приложим днес. И не на последно място, как да изберем имен ден за всеки и да го отпразнуваме по достойнство. Много вълшебни народни вярвания и опит са записани в мъдрата книга за живота на старите българи. Настоящото издание се опитва да ги направи достъпни, разбираеми и важни днес. За да ни бъдат под ръка, когато кръщаваме децата си, когато се взираме в себе си, когато поглеждаме с надежда към бъдещето. Книгите за традициите от същата серия и автор са Български ритуали и обичаи и Български светци и празници.  
В кръговрата на хилядолетната история българинът е създал една невероятна книга на живота от неписани ритуали, обредни практики и забрани, вярвания и предсказания, магии, заклинания, благословии и молитви. С нея се е чувствал по-сигурен в промените, усещал се е като част от един огромен свят, търсил е мястото си сред него. Част от тази книга на живота е представена в настоящето издание. Разбирайки символите, скрития смисъл на всяко действие, заклинание, забрана или поверие, значението на обредните вещи, храните и цветовете, чрез „Български обичаи и ритуали" съвременният българин ще се докосне до вълшебния свят на своите предци.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^