Български народни носии (2005)

Български народни носии (2005)
Описание
Ключови думиЕтнография, фолклор
Брой страници320

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Народните носии на старите българи са сред най-забележителните творби на народното ни изкуство. Облеклото, чрез техниката на тъкане и кроене, чрез материала, формата и композицията на множеството части на костюма, разкрива съхранени в продължение на векове архаични черти. Старинните отлики в носиите, съпоставени с данни от археологията и езикознанието, от църковното изкуство - стенописи, миниатюри, мозайки; писмените извори - документи, сведения на пътешественици, народописните материали на етнографите, са ясен белег за родова и етническа принадлежност.

Отделните части на облеклото, украсата и накитите изграждат сложна система от знаци, определяща мястото и ролята на човека в обществото, неговата полова, възрастова, семейна характеристика... Народните вярвания за облеклото, представени в митове и легенди, песни и приказки, разкриват древни представи за света и човека. Багрите и знаците на българското народно облекло хвърлят светлина върху вътрешния мир и естетика на предците ни.

Българските народни носии впечатляват и очароват. Множеството части изграждат цялостната композиция, която е ту с меки закръглени очертания, ту стройна и издължена. Невероятното съчетание на цветове и форми разкрива вроденото чувство за ритъм и хармония на техните създатели. Магията на носията е в съзвучието на шарките, което струи от нея, в блясъка на сърмата, монетите, мънистата, в причудливите форми, обрисувани от гайтани и ширити...

Вълшебство се крие във венците и китките, които моми и невести вият от омайно биле и градински цветя с любов и за любов. Пъстроцветие грее от втъкнатите в косите им нашарени птичи пера. Дрехата излъчва мирис на босилек и здравец, на жасмин и трендафил, ухае на ябълките, черешите, гроздето, с които се китят жените.

Носията е не само приказна картина, аромат, но и благогласие. Накитите на българката - прочелници, обеци, тепелъци, подбрадници, висулки, гривни, гердани, копчета, звънят при всяко движение, стъпка, танц...
Анита Комитска
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^