Българските средновековни монети (ISBN: 9789549163537)

Българските средновековни монети (ISBN: 9789549163537)

от 22,50 лв 2 оферти
Описание
Ключови думиАнтики, Археология
Езикбългарски
Брой страници250
Тегло387

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

В книгата са описани, датирани, идентифицирани и
класифицирани всички български монети от XIII и XIV в. Хронологически са подредени 82 монетни типа, сечени от девет български царе и четирима самостоятелни владетели в седем различни номинала: перпери, стамини, аспри, грошове, асариони, торнезета и фолари. Описанията на отделните типове са съобразени с правилата, установени в православния канон. Текстът е илюстриран със снимки на представителни екземпляри от всички монетни типове и някои техни варианти.
Новост в българската нумизматика са описаните за пър ви няколко редки и неизвестни досега монети на цар Константин Асен, цар Иван Александър и цар Иван Срацимир. Други монети са прекласирани към цар Тодор Светослав, цар Иван Александър, цар Михаил Асен, цар Иван Шишман и деспот Йоан Тертер. Уточнени са многобройни детайли в описанията и датировките. Специално внимание е отделено на българските приноси в православното монетосечене на Балканите. Посочено е и чуждото влияние при избора на монетните системи и иконографските типове.
От така систематизирания нумизматичен материал е извлечена уникална историческа информация за малко познати събития и личности от XIII и XIV век.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^