Часът преди зората (ISBN: 9789545972232)

Описание
Ключови думиЛитература, Новела, Роман
Брой страници230

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Всичко е наглед благополучно и животът тече безоблачно в имението Грейвъни Холт на аристократичния английски род Хендерсън. Бащата е генерал в оставка, първородният син заема висок държавен пост и е щастливо женен за красивата, изтънчена Мей, средният син учи в Оксфорд, малкият Томи печели сърцата с юношеската си дързост, а дъщерята Джейн е колоритна и остроумна личност.

Но под привидната безметежност тлеят нежелани страсти. Мей е влюбена в управителя на имението и иска развод, а Джим - в австрийката Дора, приютена от семейството, след като е загубила близките си. Когато избухва войната, отношенията се усложняват до крайност - и се оказва, че не всеки е такъв, какъвто е изглеждал. Изпитанията пред страната се преплитат с личните трагедии и жертви на героите и водят до бурна и трагична развръзка.

В "Часът преди зората" Съмърсет Моъм откроява честта, достойнството и куража на нацията по време на Втората световна война, в съчетание с пословичното британско самообладание и чувство за хумор пред лицето на опасността. Творбата излиза първо в САЩ през 1942 година и бързо претърпява няколко преиздания. Интригуващият и вълнуващ сюжет дава основание на "Парамаунт" да откупи екранните права и романът е филмиран през 1944-а.

Няма голяма разлика между хората. Всички са смесица от възвишеност и нищожество, от добродетелност и порочност, от благородство и безчестие... Моите наблюдения са ме довели до извода, че в крайна сметка няма разлика между доброто и злото, както искат да ни убедят моралистите.

Винаги са ме дразнили онези писатели, които изискват читателят да прояви известно усилие, за да ги разбере. Достатъчно е да се обърнете към великите философи, за да се уверите, че и най-тънките нюанси на дадена мисъл могат да се изразят ясно.

У. Съмьрсет Моъм
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^