Черна пролет (ISBN: 9789545972751)

Черна пролет (ISBN: 9789545972751)
Описание
Ключови думиЛитература, Новела, Роман
Брой страници256

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Хенри Милър е роден през 1891 г. в Ню Йорк. Отказва се от следване в университета, сменя множество професии. Установява се във Франция (1930-1939) като европейски редактор на американското списание "Феникс". През 1939 г. се преселва в Гърция, а от 1940 г. отново е в САЩ - Калифорния, където живее до смъртта си (1980). Неговите най-добри произведения дълго време са били забранявани в САЩ. Автор на романите "Тропика на Рака", "Тропика на Козирога", "Черна пролет", създадени през 30-те г. на XX век във Франция, както и на автобиографичната трилогия "Разпятие в розово": "Сексус" (1949), "Плексус" (1953), "Нексус" (1960). Публикува сборници с разкази, очерци, стихотворения в проза, както и с есета и мемоарна проза. Творчеството му, често оценявано като скандално, понякога и антифеминистично, оказва дълбоко влияние върху писателите от бийт-поколението.

"Черна пролет" е творба, магнетично събрала в себе си цялата пищност на безподобния свят на Хенри Милър. Поглъща ни вакханалия от спомени и видения, запаметени от ранните му години в Бруклин, с неистовото гъмжило от особняци, скитници, мошеници, похотливци, ексцентрични особи. Нахлуваме в живота на някогашния Ню Йорк, наситен, разнороден, пъстър и понякога опасен. Милър ни води и из обичния му Париж, описва безподобно неговите оживени кафенета, възбудените му булеварди и дори странните му писоари.

Хенри Милър не е просто писател, поет или философ ­ той е шемет.
"Ню Йоркър"

При все че за своето време "Тропикът на рака" си остава удивително смела книга, все повече се налага мнението, че "Черна пролет" е най-стойностната измежду ранните творби на Хенри Милър. Тя е сякаш непланирана, по подобие на самия живот ­ сплав от сладко и горчиво, от поетично и земно, от красиво и грозно. Всяка от страниците е изблик и стихия.
Артър Уейнрайт

"Черна пролет" е образец за разказваческо великолепие.
Уолтър Морс

Хенри Милър със сигурност е написал няколко значими книги. "Черна пролет" е най-добрата измежду тях.
Уебстър Шот
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^