Човек и съзнание (ISBN: 9789542809333)

Човек и съзнание (ISBN: 9789542809333)
Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  

Още оферти

Описание
Ключови думиФилософия
Езикбългарски
Брой страници180

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Александър Панайотов Каракачанов е роден на 11 септември 1960 г. Завършил е философия в СУ „Климент Охридски\" и макроикономика в УНСС. Доктор е по философия. Преди демократичните промени е работил в Института по философия към БАН, а след това в НЦИОМ. Научните му интереси са в областта на социологически, политологически и икономически проблеми на прехода; устойчиво социално и икономическо развитие; методология, практика и анализ на социологическите проучвания; методология на психологията и когнитивната наука; философия на съзнанието.
 \"Желанието да допринеса, доколкото е по силите ми, за достойнството на българската философска традиция, извеждайки на преден план позабравени или по-скоро незабелязани нейни заслуги, е само част от мотивите за издаването на тази монография. Основно обаче остава убеждението за актуалността на проблема за съзнанието и не само в качеството си на една академична полемика, а като един конкретен в обозримото бъдеще социален и етичен проблем, който популярно бихме формулирали - „какви са основанията да считаме за етически неравен на нас животинския свят, включително и най-висшите видове, и предстоящите да възникнат нови поколения системи с изкуствен интелект?\".
Този проблем неизбежно ще поставя в една или друга форма въпроса къде почва или, което е същото, къде свършва „ човешкото\" и коя е неговата differentia specifica. И това няма да бъде въпрос само на природните науки, а дълбоко хуманитарен проблем. Той ще изиска ясна дефиниция на понятията „ човешко съзнание\" и „съзнание\" въобще, и не само в рамките на споменатите науки, а като част от правната система. \"
Ал. Каракачанов
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^