Човек за споделяне (2013)

Още оферти

Описание
Ключови думиНовела, Роман
Езикбългарски
Брой страници192

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

За книгата

Чувството за истинност е много важно и за споменните страници, включени в новата ми книга „Човек за споделяне. Искрено се надявам, че то винаги е съпровождало и моя делничен живот...

Почти половин век е изминал от излизането на първата ми стихосбирка – „Една усмивка ми е столица. Колко много изгреви, колко много залези!... Вярвам, че споменатото чувство за истинност движи и моята самоделна лодка. Не убеждавам нито себе си, нито другите, че тя е стигнала велики брегове. Сам си знам, че не е лесно да преплаваш цялото море със самоделна лодка! Но с нея много пъти съм плавал през истински вълнения!

За разказаните истории

В „Свидна авторът разказва интересната история на една българка, с която се запознава в столицата на Пакистан – Исламабад, където участва в литературна конференция, посветена на източната мистична поезия. Единият бъбрек на сина й не функционира и тя е принудена да замине за Пакистан, където да се извърши скъпоструващата операция. Там Свидна се влюбва в богат бизнесмен, но тяхната връзка е отхвърлена от строгите правила на Корана. Жената открива в Георги Константинов един устойчив, съпричастен и действен човек, на когото може да се довери.
В „Кажи, кажи, Оракуле авторът разкрива детски спомени и съкровени мисли за ролята на съдбата, стремежа към лична независимост и предопределеността в живота. Той споделя мнението си за ясновидството и разказва случка с покойната Вера Кочовска, която го е впечатлила.
В „На гости при Шолохов Константинов разказва за първото си пътуване със самолет зад граница, когато е едва на двадесет и три. В Москва той се запознава с именития руски писател Михаил Шолохов и с Юрий Гагарин. Освен че споделя личните си впечатления за двамата, авторът прави паралел между „Отнесени от вихъра и „Тихият Дон и общочовешката значимост на идеите в големите творби.
„Почти нереална земя ни представя Индия и ежедневието на обикновения индиец; „Моите лични срещи със Захарий Стоянов разказва за посещението на автора в Париж, на мястото, на което е загинал големият български писател, а в „Поздрави от Рая Георги Константинов описва престоя си в Лимани, Швейцария. Той отива там по покана на фондация заедно с колеги писатели от цял свят и е настанен в стая „Камю. Там се натъква на оригиналните писма на Хемингуей до неговия издател, в които знаменитият писател иска повече пари.
В „Забранено за възрастни и „Между хапчето и ножа Константинов разказва лични истории, които засягат самия него и сина му и които разкриват проблемите на съвременното общество.
Историите „Случаят Квартално събрание, „Малки бележки за великото и „Грешникът Иван са с политически оттенък и разкриват огорчението на писателя от политическата власт и негови лични бележки, свързани с избора на първи президент и подписването на новата Конституция на Република България преди двадесет години.
В „Ирански дневник Константинов споделя впечатленията си от Техеран, Исфахан и Шираз и живота в Иран, ежедневието на жените, които крият косите и лицата си, а в „Пътеписно от Дакар – удивлението си от истинския, неподправен живот в сенегалската столица.
Авторът сам определя „През Кайлъка за гарата като опит за автобиография, в който разказва живота си – от детството си в Плевен, в което е играл и поглъщал лакомо книгите, до развода на родителите си, от ученическите години до появата на пазара на първата му стихосбирка и последвалите я събития в професионален и личен план.
„Безсъние в Константинопол е посветена на майка му, баща му и Истанбул, а „Самоделната лодка представлява оценка на „Човек за споделяне и лична самооценка на човека и писателя Георги Константинов.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^