Чудните дела на съдията Бао Т. 1 (ISBN: 9786191528097)

Чудните дела на съдията Бао Т. 1 (ISBN: 9786191528097)

от 22,50 лв 4 оферти
Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  
Описание
Ключови думиЛитература, Роман
Езикбългарски
Брой страници464
Тегло612

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Чудните дела на съдията Бао, чието оригинално заглавие е „Седмина юнаци и петима справедливци, е книга богата с герои и случки. Тя неслучайно е съставена и отпечатана именно в късния период на династия Цин (втората половина на XIX век) — за да възкреси пленителния образ на неподкупния съдия Бао и неговите сподвижници — великият майстор на бойните изкуства Джан Джао, известен като Южния юнак или Императорската котка заради безподобната си ловкост, четиримата воеводи, напуснали четата си и благородното си разбойничество в планината Рид на глинения дракон, и посветили живота си на изкореняване на неправдата в човешкия свят чрез предано служение на чистия съдия Бао, и ученият Гунсун Цъ — един истински образец на китайски ерудит, лекар и мъдър тактик, незаменим помощник на съдията в неговите затруднителни случаи.

Книгата и героите ? са сред любимите четива и театрални постановки на китайците от векове. През последните петдесет години на съдията Бао са посветени повече от десет телевизионни сериала, поколения китайци израстват с подвизите и добродетелния му пример. Не само това — едва отшумял един, появява се нов сериал с неговия образ и любимите актьори вече повече от тридесет години се явяват на сцената — защото са обичани от китайците и също като героите в романа са неразделни; защото човешкият копнеж по справедливост и тържество на доброто над злото е неугасим; и може би защото в нашата епоха повече от всякога имаме нужда от един такъв чист по душа и сърце справедлив до неподкупност съдия! В този смисъл романът за съдията Бао се появява на българския книжен пазар тъкмо навреме — а може би дори и с тъжно закъснение.

Съдията Бао е наричан от някои „китайският Шерлок Холмс, но това сравнение ми се струва преувеличено, освен ако не приемем, че Бао Джън е сравнен с великия детектив единствено по слава и всенародна любов или пък по решимостта си да доведе борбата си до пълно тържество на правдата и истината. В такъв случай: да, съдията Бао е китайският Шерлок Холмс и дори повече от това — днес неговото име носят реката Бао, градчето Баогун („Господин Бао), дори има храм, посветен на него. Името му Бао Цинтиен е символ на това, че дори един-единствен съдия може да събере решимостта да застане срещу море от корумпирани събратя и да служи на държавата си с непреклонна честност. И ако Китай има божество на неподкупността, то това божество е съдията Бао.

Петко Хинов
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^