Да научим операционната система UNIX (ISBN: 9789549049855)

Описание
Ключови думиИнформатика
Брой страници104

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Операционна система (или ОС) е група от програми, които контролират компютъра. Те контролират както хардуера (нещата които можете да докосвате – например клавиатурата, монитора и дисковите устройства), така и софтуера (приложни програми, които можете да изпълните, например текстообработваща програма).

Някои компютри имат еднопотребителска ОС, което означава, че само един човек използва компютъра в определено време. Много от по-старите ОС (като DOS) също така могат да правят само по едно задание в определено време. Но почти всеки компютър може да направи много повече, ако има многопотребителска, многозадачна операционна система като UNIX. Тези мощни ОС позволяват много хора да използват компютъра едновременно и също така дават възможност всеки потребител да изпълни няколко задания наведнъж.

UNIX беше изобретена преди почти 30 години за нуждите на научни и професионални потребители, които желаеха много мощна и гъвкава ОС. Оттогава тя претърпя значително развитие. Тъй като UNIX беше проектирана от експерти, възможно е в началото малко да ви изненада. Но след като научите основното (от тази книга), вие ще започнете да оценявате някои от преимуществата на UNIX:

UNIX е в комплект с огромен брой мощни приложни програми. Вие можете да получите и много други приложни програми безплатно от Интернет. (Услугите GNU, които са свободно достъпни от Free Software Foundation, са много разпространени. ) По този начин можете да направите много повече на много по-ниска цена.
Не само много от приложенията са безплатни, но също и някои от версиите на UNIX. Linux е добър пример. Както безплатните приложения, така и тези безплатни версии на UNIX обикновено са от най-високо качество. Те се поддържат от програмисти-добровол
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^