Декоративна дендрология (2002)

Декоративна дендрология (2002)
Описание
Ключови думиУчебник
Брой страници352

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Дендрологията е клон ат ботаниката (фитологията), изучаващ дървесните растения. Наименованието й произлиза от гръцките думи "дендрон" - дърво; и "логос" - наука. Декоративната дендрология изучава дървесните растения като обект на паркоустройствената дейност.

Дървесните растения още от дълбока древност се използуват и като украсни. В древния Египет като декоративни видове са отглеждани палми, обикновената смокиня, някои видове акации, в Асирия и Вавилон - обикновеният кипарис, кедрите, източният платан, лозата, розите, а в Гърция - маслината, дъбовете, розите и други видове. През епохата на Ренесанса в Западна Европа се изграждат едни от най-забележителните паркове, в които умело са използувани различни дървесни видове с високи декоративни качества.

Бурното развитие на производителните сили довежда до замърсяването на околното среда. Парковете придобиват не само украсна функция. На тях се разчита и като на средство за смекчаване на вредното влияние на промишлеността върху околната среда. При използуването на декоративните дървесни растения важно значение придобиват освен техните морфологични качества; и биологичните и екологичните им особености - бърз растеж, голяма дълговечност, устойчивост към неблагоприятните фактори на средата, болести и вредители, възможност за съчетаване с други видове, лесно размножаване и други.

За да се получат дълговечни растителни композиции от дървесните и храстовите растения с максимален украсен ефект, първостепенно значение придобиват екологичните изисквания към видовете, участвуващи в тях. Колкото по-пълно е съответствието между изискванията на видовете и условията на средата, толкова по-висока е жизнеността на растенията и по-високо е декоративното им въздействие...
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^