Демокрация и популизъм (ISBN: 9789547691094)

Демокрация и популизъм (ISBN: 9789547691094)
Описание
Ключови думиПолитика, Публицистика

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Феноменът популизъм, за разлика от старомодния патриотизъм, е неотделим от мита за народа. Популизмът е народностен, патриотизмът не е. Човек може да бъде патриот и космополит (несъмнено в културно отношение). Но популистът е по неизбежност определен Вид националист. Патриотизмът е по-малко расистки от популизма. Един патриот не би изключил човек от друга националност от общността, в която Живеят заедно, и когото той познава от много години; един популист обаче Винаги ще бъде подозрителен към човек, който не принадлежи към неговото племе.
Патриотът не е непременно консерватор; той може да бъде дори либерал - макар и не абстрактен, а винаги либерал от определен вид. През XX век националистът трудно би могъл да бъде либерал.
Тъй като се позовава на трибалистки и расови Връзки, национализмът изглежда дълбоко и атавистично естествен и хуманен. Проблемът обаче не е само в това, че национализмът може да бъде антихуманен, но и в това, че тръгва от една абстрактна предпоставка за човешката природа. Любовта към собствения народ е естествена, по-малко великодушна и не толкова дълбоко хуманна, колкото любовта към собствената страна, която произтича от традициите и е близка до любовта към собственото семейство. Национализмът е едновременно егоцентричен и себичен, защото човешката любов не е любов към себе си; тя е любов към другия.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^