Дипломацията (1999)

Дипломацията (1999)
Описание
Ключови думиБиографии, История, Политика, Публицистика
Брой страници784
Тегло1100

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

В тази монументална и полемична книга може би най-важното му произведение - Хенри Кисинджър отговаря на въпроса какво е дипломацията. Като започва с всеобхватен исторически преглед, пречупен през собствените му очи, и стига до впечатления от личните си разговори с мнозина от световните лидери, Кисинджър сочи пътищата, по които изкуството на дипломацията и балансът на силите са създали света, в който живеем. Той разкрива как американците, закриляни от могъществото и изолацията на страната си, а и от собствения си идеализъм и недоверие към Стария свят, са търсили уникална външна политика, основана не на това какъв е светът в действителност, а на това какъв трябва да бъде.
С поглед към три века - от кардинал Ришельо, бащата на модерната държава, до новия световен ред, в който живеем днес - Кисинджър обяснява как съвременната дипломация се е родила от опита и поуките на политиката на баланс на силите във война и мир и защо Америка, понякога в собствен ущърб, е отказвала да усвои уроците на тази политика.
Интимните портрети на световните лидери, които рисува -сред тях на Дьо Гол, Аденауер, Никсън, Джоу Енлай, Мао Дзедун, Рейгън, Горбачов, - опиращи се на лични познанства, дават на читателя рядката възможност да се докосне до изкуството да бъдеш държавник, да надникне през прозореца на дипломацията и да навлезе в тънкостите на тайни преговори и мащабни събития, влияели върху живота ни през десетилетията, когато Хенри Кисинджър бе в центъра на нещата.
С анализ на отликите в националните стилове на дипломация авторът показва как обществата произвеждат различна по характер външна политика и как американците от самото начало клонят към дипломация, основавана на идеализма. Кисинджър илюстрира анализа си с прозрения, с примери от личния си опит и с честна равносметка за големите си дипломатически пробиви от времето, когато бе партньор на президента Никсън във външната политика.
Задълбоченото тълкуване на историята, мъдростта, чувството за хумор и уникалното познаване на силите, свързващи и разделящи нациите, превръщат „Дипломацията\" в задължително четиво за всеки, който търси отговор на въпроса къде е мястото на Америка, а и на всички други страни на международната арена.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^