Дипломатически дневник 1909-1912 (2008)

Дипломатически дневник 1909-1912 (2008)
Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  
Описание
Ключови думиБългарска история, История, Военна история
Езикбългарски
Брой страници332

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

България и Турция в навечерието на Балканските войни

През 1948 г. Константин Сарафов, син на дипломата Михаил Сарафов, също дипломат от кариерата, предава архива на баща си за съхранение в Научния архив на Българската академия на науките. Сред богатия масив документи се пазят неговите дневници, които обхващат периода от 1904 до 1919 година.
Предлаганият на читателите цариградски дневник (23 юни 1909 г. - 4 октомври 1912 г. ) се публикува за първи път. Той е надежден извор за българско-турските отношения, които заемат важно място в икономическата, политическата и военната история на България. След обявяването на независимостта на България през 1908 г. те са особено деликатни и преминават през различни фази на развитие.
Дневникът посочва ролята на Великите сили и дипломация в задълбочаващата се криза в Османската империя, довела до разрешаването на националния въпрос по пътя па войната. Проследени са българско-сръбското и българско-гръцкото сближаване, както и неизбежното узряване на Балканския конфликт, в който България и Турция играят важна роля.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^