Дьо Гол е история (ISBN: 9789544004002)

Дьо Гол е история (ISBN: 9789544004002)
Описание
Ключови думиИстория

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Книгата на Христо Милков \"Дьо Гол е Историята\", публикувана в рамките на Програмата за подпомагане на книгоиздаването \"Витоша\", се ползва с подкрепата на Френския институт в София. Финансирана е и от Фондация \"Шарл дьо Гол\", Париж.
В монографията си \"Дьо Гол е Историята\" авторът представя един от най-големите държавници в съвременната история, оставили дълбока диря не само в предишния, но и в нашия век. \"Последният велик човек в Историята\", \"Дьо Гол не е исторически лидер, той е Историята\", това са само някои от определенията, които съвременните французи дават на Генерала. Той е от малкото политици, за които изразът, че оставката му е в джоба звучи с пълна сила. Не са много тези, които подават оставката си на два пъти - първият път, като министър-председател и вторият път, като президент. Шарл дьо Гол е от тези водачи, които имат мъжеството да си тръгнат сами, имат силата да се разделят с властта, убедени, че мисията им е изчерпана.
Никой не може да отрече, че през целия му политически живот единствената партия на Дьо Гол е била Франция, защото той е убеден: не можеш едновременно да служиш на партията си и на Отечеството си. И най-свирепите му противници не могат да отрекат едно - неговата неподкупност. А когато умира, наследникът му Жорж Помпиду казва: \"Франция овдовя!\"

Христо Милков е роден на 6 юли 1964 г. в София. Завършил е СУ \"Свети Климент Охридски\", специалност \"история\" и втора специалност \"френски език\". Работи в Института за исторически изследвания при БАН като главен асистент. Защитил е докторска дисертация на тема \"Сравнение между митологиите на маршал Петен и на генерал Дьо Гол (17 юни 1940 г. -11 ноември 1942 г. \" Автор е на монографиите \"Дуелът за сърцето на французина. Митовете Петен и Дьо Гол\", \"Митове в синьо и червено (10 ноември 1989 г. - 10 юни 1990 г. )\" и \"Клубът на месиите. Образите на световните водачи в европейската радиопропаганда на български език (1 септември 1939 г. - 22 юни 1941 г. ). \" Автор е и на документалната книга \"Един много дълъг път\". \"Дьо Гол е Историята (1940-1969)\" е четвъртата му монография.
Авторът от дълги години изследва личността на Шарл дьо Гол и историята на Франция по време и след Втората световна война. Наред с това основни теми в търсения са ролята на водачите в историята, митологията и пропагандата, лозунгите и афишите в съвременния политически живот, българската история в най-ново време.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^