Добротолюбие - том 5 (2010)

Описание
Този пети, последен том на "Добротолюбие" включва останалите статии от гръцкото "Добротолюбие" с изключение на две книги от Петър Дамаскин, които се срещат в превод в Оптинската пустиня, главите от Симеон Метафраст, извлечени от беседите на свети Макарий Египетски, които в нашето издание бяха отпечатани заедно с беседите на този отец, физическите, богословските и нравствените глави от свети Григорий Палама, в които има много непонятни и трудни за изказване места, и главите от Калист Катафигиот, които са твърде възвишени и предимно умозрителни - силогически, както показва и самото им заглавие.
Това няма да ощети нашия сборник, който се отнася не толкова до съзерцателния, колкото до деятелния живот. А какво включва настоящият том за този вид живот, всеки може да види от заглавията на статиите, които влизат в неговия състав. Единствено книгата на Калист и Игнатий представлява систематично изложение на целия ход на духовния живот с присъщите за него дейности, нещо, което преди тях двамата, а може да се добави и след тях, никой не е предприемал.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^