Договори за строителство (2009)

Договори за строителство (2009)
Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  
Описание
Ключови думиИкономика, Икономика
Езикбългарски
Брой страници80

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Обичайната дейност на строителните предприятия е производство на строителна продукция и извършване на строителни услуги. По-голяма част от предприятията осъществяват дейността си на базата на договорни ангажименти за построяване на конкретни активи: жилища, пътища, мостове, спортни и туристически комплекси и др.
Поради спецификата на дейността и мащабите на строителството обикновено отчетните периоди, през които са сключени договорите за поемане на ангажиментите, не съвпадат с периодите на построяване на договорените активи. Строителството на тези активи обхваща повече от един отчетен период. От тази специфика произтича основният въпрос, който се третира от СС 11 Договори за строителство и касае правилно определяне на размера на разходите и приходите, които трябва да бъдат признати като текущи за съответните отчетни периоди до предаването на активите в договорения вид. В тази насока, при практическото прилагане на стандарта се срещат трудности. Затова, целта на настоящата книга е да сe подпомогнат счетоводителите при тяхното разрешаване.
В нейната първа част са представени: същността, видовете, обхвата и съдържанието на договорите за строителство и възможностите за промени в тяхното съдържание. Представени са насоките за определяне на етапите за изпълнението им, видовете приходи и разходи и правилата за тяхното признаване за съответните отчетни периоди. Поясненията са подкрепени с подходящи примери.
Обект на втората част на книгата е отчитането на приходите, разходите; разчетните взаимоотношения, гаранционните ангажименти и специфичните за дейността проблеми и насоките за тяхното решаване.
Книгата е предназначена за ползване от предприятията, които осъществяват дейността си на базата на договори за строителство, осъществявано в обхвата на повече от един отчетни периода.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^