Дом за свиждане (2006)

Дом за свиждане (2006)
Описание
Ключови думиЛитература, Новела, Роман
Брой страници242

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Паянтовата постройка, където затворникът може да прекара кратки часове с жена си - това е \"домът за свиждане\" в съветски концлагер от петдесетте години на XX век. Двама братя обичат една жена, и двамата са се озовали там. Защо? За нищо, както стотици хиляди по онова време. \"Арестуват по квоти - казва единият брат и добавя: - Тиранията ражда свирепост, както гроздето ражда вино. \" А другият допълва: \"Като още милиони ние бяхме герои в една разработка по социална история от низините във века на исполинските нищожества. \"
Петдесет години по-късно той единствен от тримата е останал жив. Отдавна се е преселил на Запад, но в предсмъртно писмо до доведената си дъщеря разказва за тази любов - разтърсваща, жестока и изтерзана като мрачната съветска история и сибирската география. Читателят става свидетел на колосална разруха: след сетния дъх на човечността душата изважда на светло най-тъмната си страна. И няма как да избегнеш извращавания ужас: ставаш или насилник, или жертва - а често и двете.
\"Дом за свиждане\" е уникален роман, в който чрез нежния любовен триъгълник авторът разгръща като във филм патологичната по своята жестокост панорама на комунистическата диктатура.
В сборника са включени и две новели - още два погледа за насилието, страданието, любовта и смъртта. \"Последните дни на Мохамед Атта\" е за един от атентаторите от 11 септември, а \"В двореца на края\" - за двойник на сина на арабски диктатор.

\"Дом за свиждане\" е безспорен и неповторим по мощ триумф... Това е роман, от който по гръбнака полазват тръпки, а сърцето препуска, пришпорено от неговата страст и богатство.
The Economist
Завладяващ изцяло, изненадващ докрай, епичен по обхват и същевременно съкровен, романът \"Дом за свиждане\" за пореден път доказва, че Еймис е велик талант, ослепителен в находчивостта и проникновението си.
The Wall Street Journal
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^