Дошлите с огъня си (ISBN: 9789543225149)

Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  

Още оферти

Описание
Ключови думиЕтнография, фолклор
Езикбългарски

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Двуезична книга на български и турски език

"Дошлите с огъня си" е първата книга, представляваща поетичния фолклор на кримските татари в България. Трудът включва научна студия и сборник от фолклорни текстове. Студията въвежда читателя в света на кримскотатарското народно творчество и неговата образна система с пренесени през вековете символи, обичаи и обреди. Анализирани са жанровете "чън" и "мане"; направени са паралели с творческите варианти в Крим. Предложените интерпретации целят да помогнат за по-осезаемо вникване и възприемане на духа и посланието на това наследство. Фолклорният сборник съдържа песни и стихотворения, гатанки и пословици, анекдоти и приказки, както и специфичните за кримскотатарско поетическо творчество "чън" и "мане". Добавени са и рецепти на популярни ястия, опоетизирани в чънове и песни. Певците и разказвачите, носители на това културно наследство, са народни ерудити, най-вече от Добруджа. Чрез тях пред читателя се разкрива част от духовната вселена на един етнос, оцелял благодарение на своята жизнена устойчивост и способност за прераждане.

Книгата е адресирана към студенти и специалисти в областта на фолклора, етнолози и антрополози, както и към всички, които желаят да опознаят културните традиции на кримските татари. 
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^