Душата на скулптора (2004)

Душата на скулптора (2004)
Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  
Описание
Ключови думиЛитература, Новела
Езикбългарски
Брой страници318

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

„Най-забележителното нещо при камъка и дървото е, че винаги пазят следите на човека, който им е придал форма" - казва един от героите на Джейн Ъркхарт.
В средата на 19 век свещеник от Бавария заминава с нежелание на религиозна мисия в дивата пустош на Канада. Той е запленен от канадската долина, в която са се заселили германците, и решава да построи на това място голяма каменна църква. Съдбата го среща с мелничаря Йозеф Бекер, който е изкусен майстор дърворезбар. Когато отецът му поръчва да извае разпятие и статуя на Светата Дева, Йозеф си помисля, че идването му в дивата канадска пустош не е случайно, а е обвързано с грандиозен Божествен замисъл.

Години по-късно внучката му Клара изгубва любимия си, заминал като доброволец в Първата световна война. Младата жена е убедена, че хората се раждат и умират, преди да изживеят невъзможното. Тя решава да замине, да преследва невъзможното, да заблуди духа на унищожението и да постигне мечтата си. Заедно с брат си Тилман Клара отива във Франция, където се изгражда мемориал в памет на хилядите загинали канадски воини. Преоблечена като мъж, тайно извайва образа на любимия си в една от скулптурите.

Клара ще бъде разкрита, но мемориалът е мястото, на което ще се сбъднат нейните копнежи, както и тези на брат й Тилман, на гениалния скулптор Уолтър Олуърд, на ресторантьора Рекуврир и на каменоделеца Джорджо.

„Ъркхарт пише убедително за силата на изкуството да променя не само живота на човека, но понякога и хода на историята. "
в. Лондон фри прес

„Също като Омир, който пише истории за завърналите се от война
герои, Ъркхарт притежава несравнимата способност да преплита исторически събития, легенди, народни приказки, фантазии, анекдоти, копнежи и пътешествия в един пълен с изненади, но силно убедителен и
единен разказ, изследващ историята, възприятията, паметта и трансформацията. "В. Дъ Глоуб енд Мейл
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^