Двойните стандарти в международните отношения, част 1 (2009)

Двойните стандарти в международните отношения, част 1 (2009)

Описание
Благовеста Балабанова е магистър по специалностите Славянски филологии в Пловдивския университети Национална сигурност и отбрана във Военна академия "Г. С. Раковски".
"Двойните стандарти в международните отношения" е първата й книга, посветена на сложен и актуален проблем на функционирането на системите за международна и регионална сигурност. Проблемът за двойните стандарти не е нов в практиката на международната политика, но в периода след Студената война вниманието към него неимоверно нарастна. Двойните стандарти по отношение на различни представители на "борци за права и свободи" или "терористи" провокират спорове между юристи, политици и специалисти по международни отношения относно критериите за оценка на едни или други процеси и явления в международните отношения, Темата за двойните стандарти е слабо разработена в специализираната литература и е част от актуалната политика.
Авторът дефинира основни понятия по темата, представя онези подсистеми на световната система на международните отношения, е които най-често се наблюдава прилагането на двойни стандарти. Специално внимание е отделено на функционирането на военностратегическат а подсистема - представени са и са оценени конкретни проявления на двойни стандарти главно в периода след Студената война. Обект на изследване е поведението на великите сипи на международната арена. Естествено, на най-сериозен анализ и оценка са подложени противоречията във външната политика на САЩ, като страна - глобален лидер.
Може би най-сериозно постижение на автора е изследването на юридическата нормативна подсистема на международните отношения и по-специално и статута на човешките права. Прилагайки методите на сравнителния анализ и оценка, авторът прави опит да стигне до основанията за съществуването на двойни стандарти в международната политика,

Доц. д-р Н. Слатински
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^