Държавата това съм аз (ISBN: 9789549298819)

Описание
Ключови думиСоциология
Брой страници356

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Социологически портрет на Бойко Борисов

Идеята да направя социологически портрет на Бойко Борисов възникна преди повече от две години. Дотогава нямах намерение пространно да се занимавам с личността на действащия премиер, бях вече публикувал няколко есета за него. С тях исках да предложа на читателите оценки за първите му стъпки начело на изпълнителната власт. Правеше ги една изгряваща политическа звезда, с нестандартен/ хибриден бек граунд: пожарникар, бодигард на две бивши величия (Тодор Живков и Симеон Сакскобургготски), топ-полицай, кмет на София.
„Въпреки еуфорията от изборната му победа от 2009 г. предусещах, че и Бойко Борисов не е застрахован от изкушенията на властта, от управленски грешки и дори от краен провал, подобен на този на неговия патрон Симеон Сакскобургготски. С писанията си доброжателно се опитвах да предпазя популярния (доскоро неформален) лидер, който събра в своя подкрепа впечатляващ брой гласове; беше на косъм да получи абсолютно мнозинство в парламента, така, както се случи с бившия цар през 2001 г.
Независимо от различията в произхода и в житейските им биографии, и двамата - Кобургготски и Борисов станаха премиери след години на грижлива подготовка и чрез лични атрактивни обещания. Първият - с месианската си програма „800-те дни; вторият - с ангажимент за Възмездието.
Мои близки приятели ме убеждаваха: „Напиши нещо по-голямо. Има потребност от социологически анализ на феномена „Б. Б. Такава книга ще заинтересува много хора. Бригита Йосифова ме прикани от Лондон: Статиите не са достатъчни. Пиши книги. Те остават в бъдещето.
Замислих се. Следях отблизо първите стъпки на Бойко Борисов още като новоизгряващ политик; многократно съм разговарял с него в неофициална обстановка. Реших, че ако напиша такава книга, тя трябва да се базира на надежден фактологически материал, да е аналитична, да е далеч от онези многобройни книги и статии (някои от тях - преднамерено ругателски), които са част от редовната бойковедческата книжнина на пазара.
Сега, когато книгата ми е готова и ще потегли към своите читатели, искам да ги предпазя от едно разочарование: тези, които очакват да намерят сензационни разкрития за „тъмното минало на Бойко Борисов, няма да ги открият в моето повествувание. Криминологията и разследващата журналистика не са амплоа на един социолог.
Науката „Социология се интересува от обществените процеси и междугруповите взаимодействия, а не от пикантни подробности, дори да са факти, но взети заради тях самите, че да кичат биографията на една личност. Дори тази личност да е известна и широко коментирана, какъвто е случаят с Бойко Борисов.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^