Дзен майстори: Япония (ISBN: 9789540737300)

Описание
"С най-голямо уважение и почит насърчавам вас, всички превъзходни търсачи в тайните дълбини, да се отдавате на проникване и изясняване на себе си толкова сериозно, колкото ако огън гори на главата ви. Призовавам ви да продължавате да пробивате пътя си толкова усърдно, колкото ако търсите загубена вещ с неизмерима стойност. Повелявам ви да разглеждате ученията, оставени от будистките патриарси със същия дух на враждебност, който проявявате към човек, който е убил баща си и майка си. Всеки, който принадлежи към школата Дзен и не е потопен в съмнения и в коани, трябва да се разглежда като безделник от най-долна проба; като човек, който захвърля най-ценно съкровище. Както един майстор от миналото казва: "На дъното на голямото съмнение се крие голямо просветление... От тоталното съмнение идва тоталното просветление. "

Не мислете, че ангажиментите и належащите задължения на светския живот не ви оставят време за формиране на кълбото на съмнението. Не мислете, че умът ви е толкова претъпкан с объркани мисли, че не е в състояние да се посвещава всеотдайно на Дзен-практика...

Кои са „свещените дракони? Онези патриарси от миналото със силен и енергичен дух, които са се посвещавали с непреклонно намерение в практиката на Дзен. Ах, вие сте човешки същества, нали? Ако позволите да бъдете надминати от риба, може и да сте мъртви!

Хакуин Екаку
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^