Джордж Буш - Пътят на лидера (2005)

Описание
Ключови думиПолитика, Социология
Езикбългарски
Брой страници280

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

На българския книжен пазар вече има не една и две книги за лидерството. Уникалното за книгата, която държите в ръцете си е, че събира теорията и практиката на доброто стратегическо ръководство на базата на изследване на лидерството на действащ американски президент. Избраният период на фундаментални промени в международната среда, на преосмисляне на политиката и на радикална промяна с цел драматично подобряване на живота ни сега и в бъдеще, е ярък пример за предизвикателствата на изискваната промяна. Във военната сфера Доналд Ръмсфелд нарече този процес трансформация - цялостна промяна на доктрини, организация, въоръжение, подготовка, осигуряване за постигане на нов тип холистични способности чрез мрежи и знание, а в НАТО създадоха Командване по трансформацията. В областта на гражданската сигурност лидерът Буш изгради интегрирано министерство на отечествената сигурност, но това са само част от външните проявления, зад които стоят ценности, единна визия, екип от най-добрите, които получават самостоятелност и простор за работа на базата на взаимно доверие, стоят съюзи и сътрудничество, стои дисциплина, насочена към постигане на резултати и отговорност за тях, а всичко това се представя на хората открито и искрено.

Книгата е невероятен синтез на постиженията на мениджмънта на организации и процеси, психологията, здравия разум и историческия опит. Основната тема за лидерството като съчетание от емоционална и морална интелигентност с интуитивна проницателност показва, че измерител за доброто управление не могат да бъдат дипломи, а резултатите и отговорността при решаването на реални проблеми, което само по себе си е важно послание.

Психологията отбелязва, че интелигентността има много форми и всъщност трябва да се говори за мултиинтелигентност. В свое изследване Даниъл Колман описва т. нар. емоционална интелигентност като способността на човек да осъществява връзка с другите и със себе си на базата на ценности. Именно това е интелигентността, характерна за лидерите на големи и успешни бизнес организации. Такива хора са способни да се саморегулират, да се мотивират, да поддържат самодисциплина и, което е по-важно - да разбират останалите и да вдъхват доверие. И наистина лидерът не може да разбира от всичко. Неговата сила се проявява в умението да формулира визия, да вдъхновява и организира екипа си да следва тази визия. Това, което отличава Буш от други лидери, е наличието на дълбоко вкоренена ценностна система, която не само служи за основа на лидерската визия, но и постоянно насърчава хората, които работят за нейното осъществяване. Независимо дали читателят е съгласен с тази ценностна система или не, той не може да отрече, че този лидер я притежава и следва. Затова тази книга предлага уроци и за България, където напоследък често се говори за края на идеологиите и за началото на прагматичното лидерство. За съжаление виждаме, че тезата за прагматичното, неидеологическото лидерство в нашата страна се оказва фасада, прикриваща липсата на водеща ценностна система, която би трябвало не само да вдъхновява, но да дава посока за бъдещето и да изпълва политиката с почтеност.
д-р Велизар Шаламанов
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^