Един човек на честта и дълга (ISBN: 9789549487879)

Един човек на честта и дълга (ISBN: 9789549487879)

Един човек на честта и дълга (ISBN: 9789549487879)

от 9,00 лв 6 оферти

Офертите за продукта

Описание
Ключови думиБългарска история, История
Езикбългарски

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Книгата „Мемоари - из спомените на един търговец на тютюни х. Дончо С. Палавеев е интересен разказ на един голям български тютюнотърговец от началото и средата на 20 век, свидетел и участник в бурни и превратни исторически събития.

От богатия копривщенски Палавеев род, започнал като съдружник в семейна фирма, представител на немската фирма „Кеетзта" и собственик на голямо търговско дружество, издигнат до Председател на съюза на тютюнотърговците в България. В своя дълъг живот /1884-1980/ той е имал възможността да изгради голям бизнес, да създаде голямо семейство с 5 деца, да съгради една от най-хубавите къщи в София на ул. Кракра /сега собственост на Британския съвет/, богат предприемач и меценат. Домът му често е бил средище на бизнес и интелектуалния елит през годините на капитализма. Съпругата му Йовка Палавеева е била избрана за придворна дама и е извършвала голяма благотворителна дейност. Самият той много често безвъзмездно е подпомагал своите работници - строял е къщи, издържал семейства и децата им - бил е един добър пример за социално ангажиран капиталист. Децата му, завършили финанси, инженерство, агро науки в Германия, Швейцария и Франция са били подготвени да продължат и разширят бизнеса.
Участник в Първата Световна война, в която е ранен и е носител на медал за храброст.

След 9. IX. 1944 г. му е отнето всичко, той и семейството му интернирани в Копривщица, Децата са пръснати по света. Преследван от режима, без право на пенсия е оставен на произвола на съдбата. Винаги и преди и след 9. IX. 1944 г. е бил чужд на политически игри и партизанщина.

Въпреки всичко до сетния си миг с висок дух и морал, обичащ България и Копривщица, остава за поколенията пример за един достоен живот продължител на копривщенските предприемачески традиции.
Книгата е жив разказ на събития, истории и личности, повече и по-малко познати на историческата сцена у нас в началото и средата на 20 век.

В този смисъл тя допълва и обогатява българската мемоарна литература на обществения живот у нас до 1944 г.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^