Експертите на прехода (2010)

Експертите на прехода (2010)

Още оферти

Описание
Ключови думиПолитика, Публицистика
Езикбългарски
Брой страници616

Виждате грешка в описанието или таблицата? Сигнализирайте ни!

Българските think-tanks и глобалните мрежи за влияние

* Как феноменът \"think tank\" се внедри и функционира в български условия?
* Как think tanks-ескпертите на българския преход станаха жертва на глобалните мрежи и идеи за демократизация, свободен пазар и гражданско общество?
* Защо преходът към демокрация не присъедини България към Западната модерност и не създаде либерални институции и свободна критическа публичност?
* Каква е съдбата на институциите, произвеждащи интелектуална автономия в България?
* Защо преходът към демокрация в Източните страни изпревари \"неолибералния преход\" във Франция и други европейски държави?

Хипер-модерно като тема, но и като анализ, съчетаващ увлекателен литературен стил със сериозен и оригинален научен подход, изследването на Достена Лаверн успява да представи българския казус като огледало на бъдещето на Западния свят.
- Никола Гийо, изследовател и програмен директор в \"Сошъл Сайънс Рисърч Каунсил\", Ню Йорк

Става дума наистина за едно от първите антропологични проучвания в света, описващи специфичния експертен елит на тези неправителствени организации, включени в глобалните мрежи за износ на демокрация.
- Марк Абелес, Директор на \"Международен институт по съвременна антропология\", Париж

Изненадана съм от безбройните общи находки и изводи, които свързват изследването на Достена Лаверн с моите проучвания на неформалните мрежи на медиаторските елити в сянка в САЩ, Полша и Русия.
- Жанин Ведел, професор, изследовател в \"Ню Американ Фаундейшън\", Вашингтон

Значимо интелектуално събитие не само за България. Свързвайки българския преход, чиято невидима ръка се оказват до голяма степен българските think tanks, с логиките на глобалните мрежи за демократизация в света, авторката разкрива по какъв начин неолибералната парадигма деконструира институциите на демократичната модерност и публичната сфера както в областта на политиката, така и в полето на социалните науки и медиите.
- Лиляна Деянова, доц. по социология в СУ \"Климент Охридски\"
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^